Mini pączki serowe - szybka, słodka, pyszna przekąska dla małych i dużych. Bezproblemowe w przygotowaniu, zawsze się udają i znikają z talerza błyskawicznie.
Składniki na ok. 30 szt:
- 250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
- 2 niepełne szkalnki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu
- olej do smażenia
1. Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry, jajka, śmietanę i ocet. Składniki zamieszać dłońmi, a następnie zagnieść ciasto. Dłonie obsypać mąką (ciasto będzie kleiste), odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
2. W niedużym garnku rozgrzać olej. Pączki smażyć partiami (po kilka) na niedużym ogniu, kilka minut z każdej strony do zrumienienia na jasnobrązowy kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.