Pachnące, miękkie, pyszne kotleciki. Moja rodzina za nimi przepada! Można podawać do ulubionego sosu lub surówki, choć mi smakują nawet bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie, ostudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 brokuł - gotować w osolonej wodzie, ok. 6-7 min, odcedzić, ostudzić
- 1 nieduża cebula
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz, vegeta do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i brokuł przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Składniki połączyć w misce, dodać mąki, jajko i przyprawy do smaku. Całość połączyć dłońmi na gładką masę. Z masy formować podłużne kotleciki. Każdy obtoczyć w bułce tartej. Paluchy smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.