Wafle - taaakie pyszne

Te szybkie wafle to ostatnio hit w naszym domu. Kiedyś jadłam je u cioci i zgarnęłam od niej przepis. Robi się je dosłownie w kilka minut.
Składniki:
  • 1 opakowanie wafli
  • 3/4 kostki masła
  • 1 puszka masy kajmakowej 
  • ok. 10 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie masę podzielić na trzy równe części. Pierwszy wafel posmarować pierwszą częścią masy, przyłożyć drugim waflem, docisnąć. Drugi wafel posmarować drugą częścią masy, przykryć kolejnym waflem – docisnąć. Następny wafel posmarować dżemem i znów przykryć kolejnym waflem, posmarować go resztą masy i przykryć ostatnim waflem.
2. Przełożone wafle zawinąć w folię aluminiową/papier. Wierzch obciążyć (np. książką). Całość odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. 

1 komentarz:

  1. Ja też wafle kajmakowe odkryłam u cioci :) Chociaż ona nie była miłośniczką ultra słodkich deserów, więc bardzo oszczędnie kładła masę. Moje wyszły zupełnie inne, ale równie pyszne. Nigdy nie pomyślałam, aby przełożyć je dżemem owocowym. Myślę, że mógłby on fajnie przełamać słodycz. Wypróbuję twój przepis przy najbliższej okazji - mam nadzieję, że dzieciakom przypadnie do gustu :) Akurat poszukuję inspiracji kulinarnych na przyjęcie urodzinowe syna. Nie chcę kupować gotowych ciastek, paluszków i chipsów.

    OdpowiedzUsuń