Składniki:
- forma (z kominem) do babki, średnica ok. 21 cm
- 4 jajka, rozmiar M
- nieco ponad 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek majonezu
- 80 g mąki tortowej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- brzoskwinie z puszki - 5 połówek
- odrobina masła
- bułka tarta do obsypania formy
- cukier puder do posypania wierzchu babki
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać majonez, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać do masy brzoskwinie pokrojone w niedużą kostkę i delikatnie wymieszać łyżką.
2. Formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej ciasto. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni na 35 minut. Gotową, ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.