Składniki:
- forma ok. 23x35 cm
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki octu
- puszka brzoskwiń ok. 800 g
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- masło roślinne 250 g
- 4 łyżki cukru
1. Białka z cukrem ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, lekko ubić. Następnie utarte żółtka przelać powoli do piany z białek i całość dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać mąkę. Ubijać niezbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zalewę przelać do garnka i uzupełnić wodą tak, aby otrzymać 1 l płynu. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim dwa budynie. Resztę płynu doprowadzić do wrzenia, wlać rozpuszczony budyń i ugotować. Wyłączyć ogień. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki i dokładnie wymieszać. Następnie dodawać stopniowo masło i mieszać aż całkowicie rozpuści się w gorącej masie. Gdy masa trochę przestygnie, dodać do niej pokrojone na kawałki brzoskwinie i wymieszać.
3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.