Składniki:
- ok. 300 g filetu z piersi z kurczaka
- 1 główka sałaty rzymskiej
- garść grzanek
- garść utartego parmezanu
- olej/oliwa do smażenia
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire (można pominąć)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować sos: majonez połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i sosem worcestershire. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
2. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do salaterki, zalać połową sosu i wymieszać.
3. Filet z kurczaka pokroić na paseczki, doprawić solą oraz pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanej patelni (grillowej, lub zwykłej) z niewielką ilością oleju.
4. Na sałacie ułożyć usmażone kawałki kurczaka. Wierzch sałatki polać resztą sosu, posypać grzankami oraz utartym parmezanem.