Letni sernik z porzeczkami

Niewiele było przy nim pracy, a przyjemność z jedzenia ogromna! Lekko kwaśne czerwone porzeczki idealnie pasują do słodkiego sernika na zimno.
Składniki:
  • forma o średnicy 22 cm
  • okrągłe biszkopty, ok. 14 sztuk
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku (do żelatyny)
  • 3-4 garście czerwonych porzeczek
  • 1 galaretka, np. agrestowa
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia (co jakiś czas zamieszać). Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim biszkopty.
2. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewać ostudzoną całkowicie (ale płynną!) żelatynę. Masę serową przełożyć na biszkopty i ułożyć na niej porzeczki. Całość wstawić do lodówki.
3. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki (na kilka godzin lub całą noc).

2 komentarze: