Ogórki małosolne na sucho

Rano zrób, wieczorem chrup! Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku. Wystarczy zamknąć je w nim z przyprawami i trochę poczekać. Prościej się nie da! Nie tracą koloru, smakują znakomicie!
Składniki:
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli do przetworów
  • pół pęczka koperku
  • pół główki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyć, osuszyć, a następnie odciąć im końcówki z obu stron (dzięki temu przyprawy lepiej do nich wnikną). Ogórki włożyć do większego worka (strunowego lub zwykłego). Dodać sól, posiekany koperek, pokrojone z grubsza ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprz. Worek szczelnie zamknąć na suwak albo supełek, ale tak, aby ogórki miały w środku trochę powietrza. Następnie worek obracać w dłoniach i potrząsać nim, aż składniki się wymieszają.
2. Worek z ogórkami włożyć do lodówki. Co jakiś czas wyjąć, obrócić kilka razy w dłoniach i znów włożyć do lodówki. Jeśli ogórki przygotowaliśmy rano - na wieczór będą gotowe. Jeśli o późniejszej porze - gotowe będą na drugi dzień. Przechowywać je należy w lodówce.