Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki soli do przetworów
- pół pęczka koperku
- pół główki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyć, osuszyć, a następnie odciąć im końcówki z obu stron (dzięki temu przyprawy lepiej do nich wnikną). Ogórki włożyć do większego worka (strunowego lub zwykłego). Dodać sól, posiekany koperek, pokrojone z grubsza ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprz. Worek szczelnie zamknąć na suwak albo supełek, ale tak, aby ogórki miały w środku trochę powietrza. Następnie worek obracać w dłoniach i potrząsać nim, aż składniki się wymieszają.
2. Worek z ogórkami włożyć do lodówki. Co jakiś czas wyjąć, obrócić kilka razy w dłoniach i znów włożyć do lodówki. Jeśli ogórki przygotowaliśmy rano - na wieczór będą gotowe. Jeśli o późniejszej porze - gotowe będą na drugi dzień. Przechowywać je należy w lodówce.