Składniki:
- filet z piersi kurczaka - ok. 750g
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- 1-2 ząbki czosnku
- słodka papryka, sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki oleju + olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze plastry o podobnej wielkości i grubości. Następnie kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. W dużej misce połączyć mąkę, jogurt, żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek i 4 łyżki oleju. Całość doprawić słodką papryką, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. W marynacie zanurzyć mięso (kotleciki powinny być całe pokryte marynatą).
2. Kotlety smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na rumiano z obu stron.