W tym roku przygotowałam spore zapasy tej pysznej sałatki. Zimą przyda się do obiadów, a wiosną i latem będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla.
Składniki na ok. 13 słoików 0,5 l:
- 3 kg zielonych pomidorów
- 2 kg ogórków
- 2 kg cebuli
- 4 łyżki soli
- 2 czerwone papryki
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 8 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
1. Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki (albo w grubsze plastry), ogórki na plasterki, a cebule w pióra. Warzywa przełożyć do dużej miski, zasypać 4 łyżkami soli, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc (min. 12 godzin). Rano odlać powstały sok i dodać do warzyw pokrojoną w paseczki paprykę.
2. Składniki na zalewę zagotować. Następnie do zalewy dodać warzywa i gotować (mieszając co jakiś czas), aż pomidory zmienią kolor (ok. 20 min). Gorącą sałatkę w zalewie przekładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Od razu zakręcać. Pasteryzować przez 15 minut w kąpieli wodnej.