Razem z mamą przygotowałam to ciasto na rodzinne spotkanie i wszystkim bardzo smakowało! Wykorzystałyśmy owoce sezonowe z ogrodu - przepyszne maliny i jeżyny (ale można też użyć innych).
Składniki:
- forma ok. 24x36 cm
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- niepełna połowa szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 150 g masła (pokroić w kostkę)
- 4 żółtka
- ok. 2 szklanki malin
- ok. 1 szklanka jeżyn
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Przygotować spód ciasta: z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto, następnie rozwałkować i równomiernie rozłożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście gęsto ułożyć owoce.
2. Przygotować bezę: białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pianę przełożyć na owoce.
3. Przygotować kruszonkę: składniki połączyć w misce i wymieszać ręką, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę rozsypać na bezie.
4. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 45 minut.