Pyszna, wyrazista w smaku, lekko chrupiąca cukinia. Przygotuj kilka słoików, nie pożałujesz! Ja co roku robię zapasy, bo rodzinka ją uwielbia.
Składniki na ok. 7 słoików 0,5 l:
- 4 kg cukinii (waga przed obraniem i usunięciem końcówek oraz gniazd nasiennych)
- po 1 kwiecie kopru do słoika
- po 2 ząbki czosnku do słoika
- 1 l wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 180 g musztardy francuskiej
- 3 płaskie łyżeczki musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
1. Końcówki cukinii odciąć. Jeśli cukinia ma miękką skórkę - nie obierać, jeśli twardszą - obrać. Następnie cukinię pokroić w słupki takiej długości, aby mieściły się w słoiku (gniazda nasienne usunąć). Na dno czystych, wyparzonych, suchych słoików wrzucić po 2 ząbki czosnku i po jednym kwiecie kopru. Następnie układać dosyć ciasno słupki cukinii.
2. Przygotować zalewę: wodę z octem, cukrem i solą wymieszać w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie, dodać musztardy francuską i miodową, dokładnie wymieszać. Następnie cukinię w słoikach zalać zalewą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut.