Cukinia marynowana po francusku

Pyszna, wyrazista w smaku, lekko chrupiąca cukinia. Przygotuj kilka słoików, nie pożałujesz! Ja co roku robię zapasy, bo rodzinka ją uwielbia.

Składniki na ok. 7 słoików 0,5 l:
  • 4 kg cukinii (waga przed obraniem i usunięciem końcówek oraz gniazd nasiennych)
  • po 1 kwiecie kopru do słoika
  • po 2 ząbki czosnku do słoika
zalewa:
  • 1 l wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 3 płaskie łyżeczki musztardy miodowej
Sposób przygotowania:
1. Końcówki cukinii odciąć. Jeśli cukinia ma miękką skórkę - nie obierać, jeśli twardszą - obrać. Następnie cukinię pokroić w słupki takiej długości, aby mieściły się w słoiku (gniazda nasienne usunąć). Na dno czystych, wyparzonych, suchych słoików wrzucić po 2 ząbki czosnku i po jednym kwiecie kopru. Następnie układać dosyć ciasno słupki cukinii.
2. Przygotować zalewę: wodę z octem, cukrem i solą wymieszać w garnku i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Gdy zalewa ostygnie, dodać musztardy francuską i miodową, dokładnie wymieszać. Następnie cukinię w słoikach zalać zalewą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w kąpieli wodnej przez ok. 15 minut.