Kiszone śliwki

Będą oryginalnym dodatkiem do mięs, wędlin i sałatek. Mają też właściwości probiotyczne, warto więc przygotować kilka słoików na zimę.

Składniki (na ok. 12 słoików 350 ml):
  • 3 kg śliwek węgierek
dodatkowo do każdego słoika:
  • po 1 ząbku czosnku
  • po 1 ziarnie ziela angielskiego
  • po 2 goździki
  • po kawałeczku laski cynamonu
  • po kawałku gwiazdki anyżu
solanka:
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Wodę z solą i miodem wymieszać i zagotować. Odstawić, by trochę ostygła.
2. Na dno czystych, wyparzonych, suchych słoików wrzucić ząbki czosnku i  wymienione przyprawy. Następnie w słoikach układać umyte, osuszone, wydrylowane śliwki. 
3. Ciepłą, lekko ostudzoną solanką zalać śliwki. Słoiki zakręcić. Na 4-5 dni pozostawić je w kuchni, potem przenieść w chłodniejsze miejsce (np. do spiżarni).