Składniki (na ok. 12 słoików 350 ml):
- 3 kg śliwek węgierek
- po 1 ząbku czosnku
- po 1 ziarnie ziela angielskiego
- po 2 goździki
- po kawałeczku laski cynamonu
- po kawałku gwiazdki anyżu
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Wodę z solą i miodem wymieszać i zagotować. Odstawić, by trochę ostygła.
2. Na dno czystych, wyparzonych, suchych słoików wrzucić ząbki czosnku i wymienione przyprawy. Następnie w słoikach układać umyte, osuszone, wydrylowane śliwki.
3. Ciepłą, lekko ostudzoną solanką zalać śliwki. Słoiki zakręcić. Na 4-5 dni pozostawić je w kuchni, potem przenieść w chłodniejsze miejsce (np. do spiżarni).