Składniki:
- kilka liści sałaty (np. rzymskiej)
- 1 nieduży brokuł
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3-4 jajka
- garść startego parmezanu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidorki pokroić na połówki. Liście sałaty umyć i osuszyć.
2. Na dnie salaterki ułożyć kilka liści sałaty. Na liściach położyć różyczki brokuła, jajka oraz pomidorki. Sałatkę polać po wierzchu sosem przygotowanym z wymienionych składników, a następnie oprószyć parmezanem.