Świąteczno-imprezowy śledzik na szybko

Śledzie w tym wydaniu smakują znakomicie, a przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie. Polecam na domowe imprezy, uroczystości i święta!

Składniki:
  • 4 płaty śledziowe a'la matjas w oleju (200 g)
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • kilka gałązek świeżego koperku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ogórki i obrane jabłko zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Nadmiar soków odcisnąć. Cebulę pokroić w kosteczkę i sparzyć na sitku wrzątkiem. Składniki połączyć w misce, dodać majonez oraz śmietanę, wymieszać. Sałatkę przełożyć na półmisek, pośrodku ułożyć pokrojone w paski śledzie. Całość udekorować koperkiem.