Piernik last minute z powidłami

Rewelacyjny, polecam! Piernik jest ekspresowy, a smakuje po prostu cudownie! Miękki i wilgotny. 
Został dosłownie pożarty w jeden dzień!

Składniki:
forma: ok. 30x11 cm
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
    dodatkowo:
    • kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia piernika
    • 4 łyżki mleka i 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) - na polewę
    • garść posiekanych orzechów włoskich
    Sposób przygotowania:
    1. Wszystkie składniki (powinny być w temp. pokojowej) połączyć w misce i zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Gotowy, ostygnięty piernik przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami. 
    2. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą polewą zalać wierzch piernika. Całość obsypać posiekanymi orzechami.