Rewelacyjny, polecam! Piernik jest ekspresowy, a smakuje po prostu cudownie! Miękki i wilgotny. Został dosłownie pożarty w jeden dzień!
Składniki:
forma: ok. 30x11 cm
Sposób przygotowania:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kilka łyżek powideł śliwkowych do przełożenia piernika
- 4 łyżki mleka i 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) - na polewę
- garść posiekanych orzechów włoskich
1. Wszystkie składniki (powinny być w temp. pokojowej) połączyć w misce i zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Gotowy, ostygnięty piernik przekroić wzdłuż na pół i przełożyć powidłami.
2. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko ciepłą polewą zalać wierzch piernika. Całość obsypać posiekanymi orzechami.