Składniki:
- 1/2 białej kapusty (ok. 900 g) + 1,5 łyżeczki soli
- filet z piersi kurczaka (500 g)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3-4 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne)
- pieprz, przyprawa do gyrosa
- posiekany koperek do dekoracji
- 50 g masła
- 1 cebula
- 1 szklanka kwaśniej śmietany
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę)
- garść posiekanego koperku
- niepełna połowa szklanki gorącej wody
- sól, pieprz do smaku
1. Kapustę poszatkować, posypać solą (1,5 łyżeczki), wymieszać, ugnieść rękami i odstawić na 20 minut.
2. Marchewki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłka (nieobrane) pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Pierś z kurczaka pokroić w grubszą kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa.
3. Wszystkie składniki połączyć z kapustą w dużej misce, doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do rękawa/torebki i zamknąć. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut.
4. W międzyczasie przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, podgrzewać mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodać śmietanę, czosnek, koperek. Zamieszać. Zdjąć z ognia. Gdy sos zacznie gęstnieć, dolać gorącą wodę, dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
5. Gotowy obiad wyjąć ostrożnie z torebki (uwaga na gorące powietrze) i przełożyć na duży półmisek. Całość oprószyć posiekanym koperkiem. Po przełożeniu na talerze, polewać sosem. Jeśli spodziewamy się gości, danie można podawać z ziemniakami.