Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
- 2 udka pozostałe z rosołu (mogą być też skrzydełka - to, co zostanie nam z rosołu)
- 150 g startego żółtego sera
- 1 jajko
- 1 średnia cebula (pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni z olejem)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
- dodatkowo: bułka tarta, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i obrane z kości mięso (bez skóry) przekręcić przez maszynkę. Połączyć w misce, dodać utarty ser, mąkę, jajko i cebulę. Całość doprawić do smaku i wymieszać dokładnie, najlepiej dłońmi, do połączenia składników.
2. Z powstałej masy formować okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zrumienienia.