Kotlety poniedziałkowe

Z niedzielnego obiadu bardzo często zostaje mi trochę ziemniaków, a z rosołu mięso. Dodaję do tych "resztek" kilka składników i robię w poniedziałek te przepyszne kotleciki.
Składniki:
  • 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
  • 2 udka pozostałe z rosołu (mogą być też skrzydełka - to, co zostanie nam z rosołu)
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula (pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni z olejem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta
  • dodatkowo: bułka tarta, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i obrane z kości mięso (bez skóry) przekręcić przez maszynkę. Połączyć w misce, dodać utarty ser, mąkę, jajko i cebulę. Całość doprawić do smaku i wymieszać dokładnie, najlepiej dłońmi, do połączenia składników. 
2. Z powstałej masy formować okrągłe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zrumienienia.