Robię zawsze podwójną ilość, bo cieszą się w domu ogromnym powodzeniem. Pracy przy nich niewiele - ekspresowe!
Składniki na 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 100 g masła (rozpuścić w rondelku, ostudzić)
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń waniliowy/śmietankowy, opakowanie 40 g
- mleko do przygotowania budyniu, ok. 400 ml
Sposób przygotowania:
1. Budyń ugotować wg przepisu z opakowania, ale w ciut mniejszej ilości mleka (ok. 400 ml), by był bardziej gęsty. Odstawić do ostygnięcia.
2. Wszystkie składniki na ciasto (powinny być w temp. pokojowej) połączyć w dużej misce i zmiksować na gładką masę. Połowę masy wlać do foremek. Następnie do każdej foremki dodać 1 łyżeczkę wystudzonego budyniu i zalać pozostałą częścią masy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.