Wspaniała, pachnąca wiosną przekąska! Tak podane jajka pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują. Polecam na każdą okazję!
Składniki:5 jajek ugotowanych na twardo 1 nieduży brokuł pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku - posiekać 100 ml śmietany 18% 1 łyżka musztardy 2 łyżki chrzanu tartego sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Brokuł podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach tarki (lub za pomocą maszynki). Przełożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przesmażyć. Do przestudzonego brokułu dodać utarte rzodkiewki oraz połowę posiekanego koperku, wymieszać. Tak przygotowaną "polankę" przełożyć na półmisek i ułożyć na niej połówki jajek.
2. Śmietanę zagotować w rondelku, dodać musztardę oraz chrzan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sosem polać jajka. Wierzch dania posypać pozostałym koperkiem.
No niezwykle apetyczna ta polanka... I śliczne zdjęcie :-)
OdpowiedzUsuń