Jajka na polance

Wspaniała, pachnąca wiosną przekąska! Tak podane jajka pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują. Polecam na każdą okazję!

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 nieduży brokuł
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 pęczka koperku - posiekać
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki chrzanu tartego
  • sól i pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    1. Brokuł podzielić na różyczki i zetrzeć na grubych oczkach tarki (lub za pomocą maszynki). Przełożyć na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przesmażyć. Do przestudzonego brokułu dodać utarte rzodkiewki oraz połowę posiekanego koperku, wymieszać. Tak przygotowaną "polankę" przełożyć na półmisek i ułożyć na niej połówki jajek.
    2. Śmietanę zagotować w rondelku, dodać musztardę oraz chrzan, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Sosem polać jajka. Wierzch dania posypać pozostałym koperkiem.

    1 komentarz: