Pyszna babka budyniowa

Bardzo prosty przepis! Babkę przygotujesz szybko i bez problemu. Ciasto jest mocno wilgotne i pięknie pachnie wanilią. Sprawdzi się na co dzień i od święta.

Składniki:
keksówka, ok. 11x30 cm 
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 jajka "L"
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej (150 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
lukier: 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny lub przegotowanej, ostudzonej wody
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie w osobnej misce ubić żółtka z cukrami - na puszystą jasną masę. Dodać miękkie masło, zmiksować. Teraz zmniejszyć obroty miksera i (ciągle miksując) stopniowo dodawać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypać budynie. Masa w tej chwili zrobi się dosyć gęsta. Na koniec dodać ubite wcześniej białka i (delikatnie, na najniższych obrotach) wmiksować je do masy.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 h. Jeśli ciasto zacznie się za mocno przypiekać - zmniejszyć temperaturę nawet do 160 stopni.
3. Przygotować lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny (lub wodą) i wymieszać na jednolitą konsystencję. Gotową, ostudzoną babkę polać lukrem. Można też dodatkowo udekorować ją posypką.