Mięciutka i soczysta karkówka w przepysznej marynacie. Za każdym razem wychodzi idealna! To obiad, przy którym nie trzeba się dużo napracować, a efekt końcowy jest znakomity!
Składniki:
1. Składniki na marynatę połączyć w dużej misce i roztrzepać trzepaczką lub krótko zmiksować. Karkówkę pokroić na plastry (grubość ok. 1,5 cm) i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie plastry przełożyć do marynaty i dokładnie w niej wymieszać. Całość wstawić na noc do lodówki.
2. Na drugi dzień plastry karkówki (marynata ładnie je oblepi) obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Obsmażać krótko - tylko do zamknięcia się porów mięsa. Obsmażone plastry układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z talarkami cebuli.
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec pod przykryciem, około 1,5 godziny. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.