Surówka na zielono

Surówka z młodą kapustą w roli głównej. Będzie pysznym dodatkiem do grillowanych mięs lub obiadu. Lekka, smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu!

Składniki:
  • 2 słoiki 750 ml
  • nieduża główka młodej kapusty
  • 3 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 5 łyżek octu 10%
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
  • Sposób przygotowania:
    1. Do wody dodać miód, ocet, kminek i pieprz. Marynatę wymieszać.
    2. Kapustę poszatkować, posolić i wymieszać dłonią, lekko ugniatając. Ogórki obrać i pokroić w półplasterki. Koperek posiekać. Składniki połączyć w misce i zalać przygotowaną wcześniej marynatą. Całość wymieszać.
    3. Surówkę wraz z zalewą przełożyć do słoików i odstawić na ok. 2 godziny do przegryzienia.