W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć takiego serniczka! Dla urozmaicenia dodałam do truskawek brzoskwinie z puszki. Ciasto zostało pożarte w jeden dzień!
Składniki:
- forma 24x24 cm lub 36x21 cm
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 4 płaskie łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 galaretki cytrynowe
- ok. 100 g okrągłych biszkoptów
- owoce: garść truskawek i kilka brzoskwiń z puszki
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia (co jakiś czas zamieszać). Ser zmiksować z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, wlewać ostudzoną całkowicie (ale płynną!) żelatynę. Masę serową przełożyć na biszkopty i ułożyć na niej pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Ciasto wstawić do lodówki.
2. Galaretki przygotować wg przepisu z opakowania, odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną lekko tężeć, wylać je na wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.