Bardzo nam smakuje! Przygotowuję ją tak samo jak ogórki konserwowe. Jest delikatna w smaku i chrupiąca. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, obiadów lub po prostu zakąska. Dodaję ją również do sałatek.
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 nieduże marchewki
- korzeń chrzanu
- kilka gałązek kopru z kwiatem
- kilka ząbków czosnku
- liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, gorczyca
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Końcówki cukinii odciąć. Jeśli cukinia ma miękką skórkę - nie obierać, jeśli twardszą - obrać. Następnie cukinię pokroić w słupki takiej długości, aby mieściły się w słoiku (gniazda nasienne usunąć). Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki, korzeń chrzanu obrać i również pokroić w słupki.
2. Do czystych, wyparzonych słoików włożyć: po 1 gałązce kopru, po 1 ząbku czosnku, po 1 liściu laurowym, po 3 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie do słoików wkładać (dosyć ciasno) cukinię i dodawać po kilka słupków marchewki oraz chrzanu.
3. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię, słoiki od razu zakręcać. Pasteryzować przez 10 minut w kąpieli wodnej.