Przepyszny, bardzo łatwy w przygotowaniu dżem borówkowy. Idealny do smarowania naleśników, kanapek lub placków. To też świetny dodatek do kaszy manny, owsianki czy budyniu.
Składniki na 7 słoików o pojemności 350 ml:
- 2 kg borówki amerykańskiej
- 1 szklanka cukru (lub więcej, jeśli dżem wyda się za mało słodki)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Borówki umyć, umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać cukrem. Całość zamieszać, by cukier dotarł między owoce. Garnek postawić na małym ogniu, od czasu do czasu borówki zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna.
2. Od momentu zagotowania borówki gotować ok. 40 minut, na małym ogniu - dżem ma tylko lekko "mrugać". Czasem zamieszać. Podczas gotowania borówki będą puszczać coraz więcej soku, można je też lekko ugniatać.
3. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, po czym dżem gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Gorący dżem przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać. Słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.