Co roku robię zapasy dżemu z malin według tego prostego przepisu. Jest pyszny, przydaje się na kanapki i do smarowania naleśników.
Składniki na ok. 10 słoików o pojemności 350 g:
Sposób przygotowania:
Przy użyciu pektyny:
Maliny umyć i umieścić w garnku z grubym dnem. Owoce zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Garnek postawić na ogniu, maliny co jakiś czas mieszać, by nie przywarły do dna. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 10-15 minut. Po tym czasie pektynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dolać do dżemu. Całość energicznie wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Gorący, gotujący się jeszcze dżem przelewać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać. Słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.
Przy użyciu dżemixów:
Maliny umyć i umieścić w garnku z grubym dnem. Owoce zasypać cukrem i dżemixami, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu, maliny co jakiś czas mieszać, by nie przywarły do dna. Z czasem zmiękną i zaczną puszczać sok. Dżem doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Gorący, gotujący się jeszcze dżem przelewać do czystych, wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać. Słoiki odstawić do góry dnem i przykryć ściereczką.