Smaczne, wilgotne i aromatyczne ciasto marchewkowe, idealne pod kawkę lub herbatę. Marchewkowiec jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki (użyłam formy 24x28 cm i szklanki 250 ml, składniki powinny być w temp. pokojowej):
- 4 jajka "M"
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl oleju roślinnego
- 1/2 szkl jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szklanka utartej marchewki
- cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Nadal miksując, dolać olej oraz jogurt naturalny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (krótko - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Na koniec drewnianą łyżką lub szpatułką wmieszać w ciasto utartą marchewkę.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40 minut, potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na 15 minut. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe to prawdziwy klasyk! Jedno z najłatwiejszych i najpyszniejszych ciast, świetne na każdą okazję. 🥕
OdpowiedzUsuń