Oprócz tego, że pięknie się prezentuje, jest po prostu przepyszna! Zrobiłam ją na rodzinną uroczystość. Każdy chwalił!
Składniki:
- 1 niezbyt duży kalafior
- ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 pora
- 3 jajka ugotowane na twardo
- ok. 100 g żółtego sera w kostce
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą, odcedzić i posiekać na małe kawałki. Pomidorki pokroić na połówki (część odłożyć do dekoracji), jajka w kostkę, a pora w półtalarki (można przelać go na sitku wrzątkiem, by był mniej ostry). Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystko połączyć w misce, dodać sos przygotowany z wymienionych składników, wymieszać.
2. Do ścianek okrągłej, przezroczystej salaterki przylepić połówki pomidorków. Następnie do salaterki delikatnie przełożyć sałatkę. Wierzch sałatki udekorować posiekanym szczypiorkiem i resztą pomidorków koktajlowych.