Sałatka śledziowa pychotka

Sałatka śledziowa z jajkami i groszkiem w pysznym sosie musztardowym. Idealna na święta lub domowe imprezy. Zawsze znika ze stołu błyskawicznie!

Składniki:
  • 400 g filetów śledziowych a'la matjas
  • 3 jajka na twardo
  • 200 g groszku konserwowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz do smaku
  • Sposób przygotowania:
    1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na nieduże kawałki (takie na jeden kęs). Jajka pokroić w kostkę, groszek odsączyć z zalewy, cebulę pokroić w kosteczkę i przelać na sitku wrzątkiem.
    2. Śledzie połączyć w salaterce z jajkami, groszkiem, cebulą i koperkiem. Dodać sos przygotowany z wymienionych składników. Całość wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na min. 1 h, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem można udekorować ją gałązkami koperku lub pietruszki.

    1 komentarz: