Ale pyszna! Sprawdzi się na obiad, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Bardzo prosty przepis.
Składniki:
- filet z piersi kurczaka, ok. 700 g
- pieczarki, 500 g
- 1 cebula
- ser żółty w kostce, 200 g - utrzeć
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka pokroić w grubszą kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki na plasterki - doprawić je solą i pieprzem. Kurczaka i cebulę podsmażyć na dużej rozgrzanej patelni z olejem. Po kilku minutach dodać pieczarki. Całość podsmażać mieszając, aż pieczarki zmiękną.
2. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić. Na dno wyłożyć połowę mięsa z pieczarkami i cebulą i posypać połową utartego sera. Następnie wyłożyć resztę kurczaka z pieczarkami i cebulą, a wierzch posypać pozostałym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 20 minut (do rozpuszczenia sera). Gotową zapiekankę podawać z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką.
Wyglada smakowicie !!!!!!!
OdpowiedzUsuńrewelacja, królowała na moim stole a goście prosili o przepis:)
OdpowiedzUsuń