Często piekę je w sobotę, żeby w niedzielę podać rodzince na deser po obiedzie. Uwielbiamy to ciasto! Można je robić z różnymi owocami sezonowymi i dodawać ulubiony dżem. Tutaj pyszna wersja z jabłkami i powidłami śliwkowymi.
Składniki (użyłam formy 24x24cm, szklanki 250 ml):
Spód ciasta:
Warstwa owocowa:
Piana:
Kruszonka:
Sposób przygotowania:
1. Spód ciasta: z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na szerokość formy i wyłożyć na jej spód.
2. Na ciasto położyć kawałki jabłek, pomiędzy owoce dodać kilka łyżek powideł.
3. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dosypać kisiel (proszek) i zmiksować. Pianą przykryć owoce z dżemem.
4. Kruszonka: masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski, dodać cukier i mąkę. Składniki mieszać w misce (najlepiej rękami), aż zaczną się łączyć i powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać pianę.
5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-50 minut. Przed podaniem wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.