Jajka na pierzynce

Świetna przekąska na świąteczny lub imprezowy stół. Jajka ładnie prezentują się na stole, a pierzynka z chrzanem dodaje im charakteru 👌 

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • skyr naturalny, kubeczek 150 g
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku (posiekać)
Sposób przygotowania:
1. Przygotować pierzynkę: z utartego na grubych oczkach tarki jabłka odcisnąć sok i przełożyć je do miseczki. Dodać skyr, chrzan oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pierzynkę odstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
2. Jajka obrać i przekroić na pół. Jedno z żółtek wyjąć i utrzeć na tarce.
3. Na półmisek wyłożyć równomiernie pierzynkę, następnie położyć na niej połówki jajek. Między jajka rozsypać utarte żółtko, wierzch udekorować szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. wygladaja apetycznie, aż ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja potwierdzam, wygladaja cudownie

    OdpowiedzUsuń