Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, ma same zalety: jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło lub zimno. Na obiad świetnie smakuje z sosem i ziemniakami, a na zimno na kanapkach!
Składniki (keksówka ok. 11x30cm):
- 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
- 1 jajko
- 1 średnia cebula - pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę.
2. Na dużej desce rozsypać bułkę tartą, obtoczyć w niej uformowanego klopsa i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub inaczej: posmarować formę tłuszczem, obsypać bułką tartą i włożyć do niej mięso).
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Przez pierwsze 45 minut klopsa piec przykrytego folią aluminiową, potem go odkryć i dokończyć pieczenie.
dzieki za przepis, moim wnukom bardzo posmakował:)
OdpowiedzUsuńPyszności i prosty w wykonaniu
OdpowiedzUsuńJa też lubię!
OdpowiedzUsuń