Mój niezawodny sernik

Zawsze udany, puszysty sernik z kakaowym wierzchem i spodem oraz kawałkami brzoskwiń. Niezawodny przepis, z którego korzystam od lat.
Składniki:
Forma: ok. 35x23 cm
Ciasto:
  • 1 kostka masła (200 g) - pokroić w kostkę
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
Masa serowa:
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 150 g miękkiego masła
  • kilka kropli olejku arakowego, waniliowego lub pomarańczowego
Piana:
  • 5 białek 
  • 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo: 
  • brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
1. Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru na jasną masę. Następnie dodać twaróg i miękkie, pokrojone w kostkę masło, zmiksować na gładką masę. Dosypać 2 budynie i wlać kilka kropli olejku, zmiksować.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.
4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone wcześniej w zamrażarce ciasto.
6. Sernik piec w temp. 180 stopni przez ok. 1 godzinę 15 minut. Przed podaniem wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: