Gdy wieczorem planujemy grillowanie, rano szybciutko szykuję nasz "sałatkowy słoik". Idealnie pasuje do mięs i kiełbasy, ale sprawdzi się też do obiadu. Można przygotować go nawet dzień wcześniej.
Składniki na słoik o pojemności 750 ml:
- 6 ogórków gruntowych
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- pęczek koperku
- 200 ml przegotowanej, ostudzonej wody
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 4 łyżki octu 10%
- 1 łyżeczka kminku
- sól do smaku
Obrane ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka, a paprykę na małe paseczki. Koperek posiekać. Warzywa połączyć w misce i zalać zalewą przygotowaną z wymienionych składników. Całość wymieszać. Sałatkę upchnąć do słoika razem z zalewą i odstawić do przegryzienia (na minimum 1 godzinę, a najlepiej kilka - nabierze jeszcze więcej smaku). Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać w lodówce do kilku dni.