Kluseczki serowe w 5 minut!

Szybciutkie kluseczki łyżką kładzione - mój awaryjny, ekspresowy posiłek na ciepło. Smakują dużym i małym :)

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dadać jajko, wymieszać. Na koniec dosypać mąkę oraz cukier i całość jeszcze raz wymieszać.
2. Kluseczki gotować w lekko osolonym wrzątku (ciasto nabierać łyżeczką zamoczoną w gorącej wodzie i zanurzać we wrzątku). Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze przez 2 minuty. Ugotowane kluski wyławiać łyżką cedzakową.
3. Podawać z przyrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem albo polane słodką śmietanką. Latem najlepiej smakują z rozgniecionymi truskawkami lub malinami.

2 komentarze: