Mięciutkie i soczyste kotlety mielone w wersji letniej z cukinią i koperkiem. Zawsze zjadamy z ogromnym apetytem!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 500 g cukinii
- 1/2 białej cebuli
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć nadmiar soku (młodą cukinię ucieram ze skórką, starszą obieram). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać startą cukinię, warzywa doprawić solą oraz pieprzem i przez kilka minut smażyć mieszając, aż cukinia zmięknie. Na koniec dosypać koperek, całość wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
2. Do mięsa mielonego dodać żółtko, łyżkę zimnej wody oraz sól i pieprz do smaku. Składniki połączyć dokładnie dłońmi.
3. Ostudzoną zawartość patelni połączyć z mięsem. Formować w dłoniach kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
wygladaja apetycznie a że wszystkie skladniki mama więc do roboty:)
OdpowiedzUsuńpalce lizać, pysznoci
OdpowiedzUsuń