Soczyste mielone z cukinią

Mięciutkie i soczyste kotlety mielone w wersji letniej z cukinią i koperkiem. Zawsze zjadamy z ogromnym apetytem!

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 500 g cukinii
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki, odcisnąć nadmiar soku (młodą cukinię ucieram ze skórką, starszą obieram). Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać startą cukinię, warzywa doprawić solą oraz pieprzem i przez kilka minut smażyć mieszając, aż cukinia zmięknie. Na koniec dosypać koperek, całość wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
2. Do mięsa mielonego dodać żółtko, łyżkę zimnej wody oraz sól i pieprz do smaku. Składniki połączyć dokładnie dłońmi.
3. Ostudzoną zawartość patelni połączyć z mięsem. Formować w dłoniach kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.

2 komentarze:

  1. wygladaja apetycznie a że wszystkie skladniki mama więc do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. palce lizać, pysznoci

    OdpowiedzUsuń