Cukinia z kurkumą i curry

Zawsze robię zapas na zimę. Z podanych składników otrzymamy około 5-6 półlitrowych słoików tej pysznej zakąski.

Składniki:
  • 3 kg cukinii (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
zalewa (użyłam szklanki o pojemności 250 ml):
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 łyżka gorczycy
dodatkowo do każdego słoika: 1 ziarno ziela angielskiego, 1 ziarno czarnego pieprzu, 1 liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, obrać (młodej cukinii z miękką skórką nie trzeba obierać), przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie cukinię pokroić w słupki - takie na wysokość słoika. 
2. Do każdego słoika wrzucić ziarno ziela angielskiego, ziarno pieprzu i liść laurowy. Następnie upychać dosyć ciasno słupki cukinii.
3. Składniki na zalewę połączyć w garnku, zamieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię, każdy słoik od razu szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez w kąpieli wodnej przez 10 minut.