Zawsze robię zapas na zimę. Z podanych składników otrzymamy około 5-6 półlitrowych słoików tej pysznej zakąski.
Składniki:
- 3 kg cukinii (waga przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych)
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżka curry
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 łyżka gorczycy
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć, obrać (młodej cukinii z miękką skórką nie trzeba obierać), przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie cukinię pokroić w słupki - takie na wysokość słoika.
2. Do każdego słoika wrzucić ziarno ziela angielskiego, ziarno pieprzu i liść laurowy. Następnie upychać dosyć ciasno słupki cukinii.
3. Składniki na zalewę połączyć w garnku, zamieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać cukinię, każdy słoik od razu szczelnie zakręcić. Pasteryzować przez w kąpieli wodnej przez 10 minut.