Składniki (forma 24x24 cm):
- 4 jogurty naturalne skyr (4 x opakowanie 150 g)
- 4 galaretki - 2 malinowe, 2 cytrynowe
- herbatniki, ok. 200 g
Sposób przygotowania:
1. Przygotować dwie miski, w każdej po 500 ml wrzątku. W jednej dokładnie rozpuścić galaretki malinowe, a w drugiej cytrynowe. Odstawić do ostudzenia.
2. Do ostudzonych (ale wciąż płynnych) galaretek dodać po dwa skyry, zmiksować. Miski wstawić teraz do lodówki na kilka minut, by masy zaczęły tężeć.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Następnie naprzemiennie kłaść łyżką tężejące już lekko masy. Na koniec wierzch wyrównać łyżką i przykryć herbatnikami.
4. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
niebo w gębie
OdpowiedzUsuń