Składniki:
- 400 g płatów śledziowych a'la matjas
- 3 średnie ugotowane buraki
- 4-5 ogórków konserwowych
- nieduże jabłko
- mała cebula
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Można też użyć gotowych śledzi w oleju i przed pokrojeniem odsączyć je z niego.
2. Buraki, ogórki, obrane jabłko i cebulę pokroić w kostkę. Połączyć je ze śledziami, dodać sos przygotowany z wymienionych składników, całość wymieszać.
3. Sałatkę odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.