Sałatka śledziowa na wszelkie okazje

Jedna z najlepszych sałatek śledziowych, jakie jadłam! Pyszne połączenie smaków! Polecam na imprezy, święta i wszelkie spotkania przy stole
.
Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 3 średnie ugotowane buraki
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • nieduże jabłko
  • mała cebula
  • pół pęczka szczypiorku
sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na małe kawałki. Można też użyć gotowych śledzi w oleju i przed pokrojeniem odsączyć je z niego.
2. Buraki, ogórki, obrane jabłko i cebulę pokroić w kostkę. Połączyć je ze śledziami, dodać sos przygotowany z wymienionych składników, całość wymieszać. 
3. Sałatkę odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować posiekanym szczypiorkiem.