Znikną z półmiska w mgnieniu oka! Świetne na święta i domówki. Można też robić na co dzień, bo to bardzo szybki przepis.
Składniki:
- 400 g płatów śledziowych a'la matjas
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 ogórki konserwowe
- mała puszka groszku (200 g)
- mała cebula
- ser żółty w kostce, ok. 100 g
- garść posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Można też użyć gotowych śledzi w oleju i przed pokrojeniem odsączyć je z niego. Kawałki śledzi ułożyć na spodzie półmiska.
2. Jajka, ogórki i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać odsączony z zalewy groszek oraz doprawiony solą i pieprzem majonez. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć równomiernie na śledzie. Wierzch dania posypać utartym drobno żółtym serem i udekorować szczypiorkiem.
Przepięknie będą wyglądały na stole wigilijnym. Zrobię takie i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń