Śledzie pod pierzynką

Znikną z półmiska w mgnieniu oka! Świetne na święta i domówki. Można też robić na co dzień, bo to bardzo szybki przepis.

Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 ogórki konserwowe
  • mała puszka groszku (200 g)
  • mała cebula
  • ser żółty w kostce, ok. 100 g
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Można też użyć gotowych śledzi w oleju i przed pokrojeniem odsączyć je z niego. Kawałki śledzi ułożyć na spodzie półmiska.
2. Jajka, ogórki i cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać odsączony z zalewy groszek oraz doprawiony solą i pieprzem majonez. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć równomiernie na śledzie. Wierzch dania posypać utartym drobno żółtym serem i udekorować szczypiorkiem.

1 komentarz:

  1. Przepięknie będą wyglądały na stole wigilijnym. Zrobię takie i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń