Tak pachniało nimi w domu, że nie zdążyły dobrze ostygnąć, a my już je zajadaliśmy :) Pyszne - lepiej od razu zrób większą ilość!
Składniki na 12 szt:
- 3 średnie dojrzałe banany (ok. 300 g po obraniu)
- 1,5 szklanki mąki tortowej (240 g)
- 1 jajko
- 70 g roztopionego, ostudzonego masła
- 6 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- dodatkowo 1 banan do dekoracji (można pominąć)
Sposób przygotowania:
1. Banany obrać ze skórki i rozgnieść w misce widelcem.
2. Jajko ubić z cukrem na jasną masę. Dodać roztopione masło, a następnie (miksując na najniższych obrotach) dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem oraz sodą. Jeśli ciasto wyda nam się zbyt gęste, należy dolać odrobinę lekko ciepłego mleka. Na końcu dodać rozgniecione banany, całość wymieszać.
3. Ciasto przelać do foremek (na wysokość 2/3 foremki). Każdą muffinkę można dodatkowo udekorować z wierzchu półplasterkami banana. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut. Przed podaniem babeczki można oprószyć lekko cukrem pudrem.