Przepis ukradłam od taty, który niedawno poczęstował nas takimi naleśnikami. Są bardzo puszyste, mają przepyszny farsz i świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe (składniki na ok. 10 naleśników):
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kefiru
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 100 g szpinaku
- 1 czerwona papryka (lub pół czerwonej i pół żółtej)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g żółtego sera
- 100 g sera feta
- sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
- masło, olej/oliwa - do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Usmażyć naleśniki.
2. Przygotować farsz: pieczarki drobno pokroić i podsmażyć do miękkości na patelni z niewielką ilością masła. Paprykę pokroić na małe kawałki, podsmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy/oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak podsmażyć na odrobinie masła (krótko, max 5 min). Składniki na farsz połączyć w misce, do ciepłego farszu dodać utarty żółty ser oraz przyprawy do smaku, całość wymieszać.
3. Farsz nakładać na naleśniki, dodając po kilka kosteczek fety, zawijać.