Naleśniki wytrawne

Przepis ukradłam od taty, który niedawno poczęstował nas takimi naleśnikami. Są bardzo puszyste, mają przepyszny farsz i świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe (składniki na ok. 10 naleśników):
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
Farsz:
  • 400 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 1 czerwona papryka (lub pół czerwonej i pół żółtej)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g żółtego sera
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz, słodka papryka - do smaku
  • masło, olej/oliwa - do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować naleśniki: wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Usmażyć naleśniki.
2. Przygotować farsz: pieczarki drobno pokroić i podsmażyć do miękkości na patelni z niewielką ilością masła. Paprykę pokroić na małe kawałki, podsmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy/oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak podsmażyć na odrobinie masła (krótko, max 5 min). Składniki na farsz połączyć w misce, do ciepłego farszu dodać utarty żółty ser oraz przyprawy do smaku, całość wymieszać.
3. Farsz nakładać na naleśniki, dodając po kilka kosteczek fety, zawijać.