Pyszne połączenie smaków w jednej szybkiej dwuwarstwowej sałatce. Ładnie wygląda, jest niesamowicie smaczna i pasuje na każdą okazję.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4-5 ogórków konserwowych
- 1 mała czerwona cebulka
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone w kostkę buraki przełożyć do miski. Dodać czubatą łyżkę mojonezu oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć pokrojone w kostkę jajka, ogórki i cebulkę. Do nich również dodać czubatą łyżkę majonezu, sól oraz pieprz do smaku i wymieszać.
2. Buraki wyłożyć na spód przezroczystej salaterki i wyrównać z wierzchu łyżką. Na buraki wyłożyć teraz drugą warstwę sałatki przygotowaną z jajek, ogórków i cebulki. Wierzch wyrównać łyżką i udekorować koperkiem.